Megosztás

Kapcsolat

Perfect Contir 2012 Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató Kft

1222 Budapest, Kazinczy utca 8

Iroda: 1119 Budapest, Mohai út 39

Tel: +36-70/286-2835

E-mail: info@perfectcontir.hu

Adószám: 23825787-2-43

Cgj: 01-09-979972

Nyitvatartás:

Hétfőtől - Péntekig

8:00 - 16:00

Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Ügyfélfogadás kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Szilveszteri határidők

2012.12.29.

December 31-én három kiemelt jelentőségű adózási határidő jár le, amelyek a vállalkozások teljes jövő évi adókötelezettségét befolyásolhatják.

December 31-én három kiemelt jelentőségű adózási határidő jár le, amelyek a vállalkozások teljes jövő évi adókötelezettségét befolyásolhatják. Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata), ha január elsejétől ezen adózási mód szerint kíván adózni a kisadózó, illetve az alanyi mentesség vagy a pénzforgalmi szemlélet az „áfában”. December 31-én a postahivatalok zárása után már csak az Ügyfélkapun keresztül lehet elküldeni az erre vonatkozó nyilatkozatot.

Aki még idén választja a katát, a teljes 2013-as évben így adózhat majd. Aki viszont jövőre választja a katát, számolnia kell azzal, hogy a bejelentkezés hónapjának utolsó napjáig egy külön - azt az időszakot felölelő, az eredeti adózási módjának megfelelő – bevallást is el kell készítenie.

Az alanyi adómentes vállalkozásnak – fő szabály szerint – nem kell áfát felszámítania és fizetnie. Sőt még áfa-bevallást sem kell benyújtania. A katát választóknak érdemes megfontolni az alanyi mentességet is, hiszen így minimálisra csökken az adminisztráció: mindössze egyetlen nyilatkozatot vagy bevallást kell majd benyújtani 2014. február 25-én. (Az alanyi mentesség 2013-ra akkor választható, ha a vállalkozás bevétele sem 2012-ben ténylegesen, sem 2013-ban „ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen” nem haladja meg a 6 millió forintot.)

A kisvállalkozásoknak is az év utolsó napján kell eldönteniük, hogy pénzforgalmi elszámolás alapján fizetik-e meg majd a teljes 2013-as évben az áfát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, a kisvállalkozásnak csak akkor keletkezik áfafizetési kötelezettsége, amikor üzleti partnere az ellenértéket neki kifizette. Januártól az alanyi mentességet, illetve a pénzforgalmi elszámolást legközelebb már csak a 2014-es adóévre választhatják a már működő vállalkozások.

A fentiekben ismertetett adózási módokról, illetőleg a választás feltételeiről részletes tájékoztatások találhatók az adóhatóság honlapján (www.nav.gov.hu) az ADÓ menüpont alatt.  

Nemzeti Adó-és Vámhivatal

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!