Megosztás

Kapcsolat

Perfect Contir 2012 Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató Kft

1222 Budapest, Kazinczy utca 8

Iroda: 1119 Budapest, Mohai út 39

Tel: +36-70/286-2835

E-mail: info@perfectcontir.hu

Adószám: 23825787-2-43

Cgj: 01-09-979972

Nyitvatartás:

Hétfőtől - Péntekig

8:00 - 16:00

Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Ügyfélfogadás kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Kisvállalati adóra (kiva) vonatkozó tájékoztató és kalkuláció

2017.12.19.

Már a 2017. adóévtől jelentősen egyszerűbbé vált a kiva-kötelezettség meghatározása, a kedvezőbb szabályok sok adózó szempontjából előnyösnek bizonyulhatnak.

A kiva kötelezettség jövedelem típusú adónak tekinthető annyiban, hogy adózni egyrészről a kifizetett osztalék és tőkeműveletek egyenlege után kell azzal, hogy a személyi jellegű kifizetés is adóalapot képez. A kiva több adónemet vált ki, így a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás egy kötelezettséggel teljesíthető.

Tekintettel az adókötelezettség-meghatározás „újszerű” módjára, a gyakorlatban alapos számítás szükséges ahhoz, hogy az érintett vállalkozás eldöntse, hogy megéri-e áttérnie ezen adónemre.

Az állami adó- és vámhatóság most segítséget kíván nyújtani ezen számítás elvégzéséhez azon társasági adóalanyoknak, akiknek az adóhatósághoz 2016-os adóévről benyújtott társasági adó,- (’29-es) és járulék (’08-as) bevallásaiban megadott adatai alapján valószínűsíthetően adómegtakarítást eredményez a kiva.

Az adóhatóság az adóalanyok elektronikus ügyei vitelére (korábban a ’T180-as vagy az EGYKE jelű nyomtatványon) meghatalmazott képviselőinek elektronikus úton meghatározott típusú dokumentumot: vagy a kivára vonatkozó összefoglaló tájékoztató anyagot, vagy a szabályismertetés mellett egy számszakilag levezetett, az adómegtakarítás összegszerűségére vonatkozó becslést is tartalmazó levelet küld meg. A megküldött levél típusa attól függ, hogy az érintett adóalany bevallásában megadott adatai alapján milyen pontosságú becslést lehet készíteni.

A becslés a már megadott (2016-os) számadatok alapján készült el, de nyilvánvalóan a vállalkozás tervei, az időközben esetlegesen bekövetkezett változások is hatással vannak arra, hogy az adókötelezettsége hogyan teljesíthető a legoptimálisabban.

Azon adóalanyok, akiknek levele számszerű levezetést nem tartalmaz, illetve a becsléssel érintettek is a kivával elérhető pontos megtakarítás összegét, a Nemzetgazdasági Minisztérium által működtetett kiva-kalkulátorral egyszerűen elvégezhetik. Elérhető innen.

Ahhoz, hogy az adózó 2018-tól már a kedvezőbb szabályokat alkalmazhassa, a kivába történő bejelentkezését még 2017. december hónapban teljesítenie kell, a 17T203KV nyomtatványon.

A kivába évközben is bármikor „be lehet lépni”, az adóalanyiság a választást követő hónap első napján jön létre. (Ilyenkor az adott naptári éven belül keletkező önálló üzleti év okán teljesítendő számviteli kötelezettséggel kell számolni.)

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!