Megosztás

Kapcsolat

Perfect Contir 2012 Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató Kft

1222 Budapest, Kazinczy utca 8

Iroda: 1119 Budapest, Mohai út 39

Tel: +36-70/286-2835

E-mail: info@perfectcontir.hu

Adószám: 23825787-2-43

Cgj: 01-09-979972

Nyitvatartás:

Hétfőtől - Péntekig

8:00 - 16:00

Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Ügyfélfogadás kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Adóregisztráció - kockázatelemzés kérdőívvel (KOCKERD kérdőív)

2012.11.23.

Az adóregisztráció jogintézményének bevezetése miatt jelentősen változott a cégbejegyzésre kötelezett adózók adószámának megállapítására vonatkozó szabályozás, amelynek legjelentősebb eleme a kockázatelemzés céljából kitöltendő kérdőív.

Adóregisztráció - kockázatelemzés kérdőívvel

Az adóregisztráció jogintézményének bevezetése miatt jelentősen változott a cégbejegyzésre kötelezett adózók adószámának megállapítására vonatkozó szabályozás, amelynek legjelentősebb eleme a kockázatelemzés céljából kitöltendő kérdőív.

 

Az adóregisztráció jogintézményének bevezetése miatt jelentősen változott a cégbejegyzésre kötelezett adózók adószámának megállapítására vonatkozó szabályozás.

 

Azon adózók esetében, akiknél az állami adóhatósághoz történő bejelentkezés a cégbejegyzési kérelem benyújtásával egyidejűleg teljesül, az adószám megállapítását megelőzően az állami adóhatóság adóregisztrációs eljárást folytat le. Az eljárás eredményétől függ az adószám megállapítása vagy megtagadása, végső soron a cégbejegyzés teljesíthetősége. Az adóregisztrációs eljárás kiterjed az új valamint a már bejegyzett társaságokra, ha ott a vezető tisztségviselő, képviseletre jogosult tag személyében következik be a változás.

 

Az adószám megállapítását, illetve a változásbejegyzést követően az adóhatóság kockázatelemzési eljárást folytat le mely során az adózó részére kérdőív (KOCKERD jelű nyomtatvány) kerülhet kiküldésre, melyet adózónak annak átvételétől számított 10 napon belül vissza kell küldenie. A kitöltött kérdőív adattartalma alapján az adóhatóság azt elemzi, hogy a végezni kívánt tevékenységhez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek fennállnak –e a vállalkozásnál.

 

Az eljárás során kiemelt jelentőséggel bír a kérdőív teljes körű kitöltése és az adóhatóság részére történő határidőn belüli visszaküldése. Ha az adózó a kérdőívet legkésőbb a kézhezvételtől számított 10. napon nem adja postára, vagy személyesen nem nyújtja be a NAV ügyfélszolgálatán, az adóhatóság az adózó adószámát minden további figyelmeztetés vagy mérlegelés nélkül azonnal törli és a cégbíróságnál is kezdeményezi az adózó cégnyilvántartásból való törlését. Ehhez párosul még egy súlyos jogkövetkezmény, miszerint a mulasztó társaság vezető tisztségviselője és tulajdonosa 5 évben belül gazdasági társaságban ilyen pozíciót nem tölthet be.

 

Fontos információ, hogy a kérdőív határidőn túli visszaküldése csak abban az esetben nem vonja maga után az adószám törlését, ha adózó kimentési kérelmet is csatol a visszaküldött kérdőív mellé melyben olyan hitelt érdemlően igazolható okokat terjeszt elő amelyek  valóban indokolják a késedelmet.

 

 

NAV Baranya Megyei Adóigazgatósága

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!